+90-212-706-1111     |     Trump Towers 2606 Mecidiyeköy - İstanbul

tehdit suçu

Tehdit suçu nedir?

TCK 106’da düzenlenen tehdit suçu, en genel anlamıyla bir kişiye hukuka aykırı saldırı gerçekleştirileceğinin bildirilmesidir. Saldırı söylemi, kişinin kendisinin veya yakınının canına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik olabilir. Ayrıca  aşağıda açılanacağı üzere mal varlığına yönelik saldırı bildirimleri de tehdit niteliğindedir. Tehdit eylemi, sözle, yazılı mesajla, mektupla, internet yoluyla veya özel işaretlerle işlenebilir. İnternetin yaygınlaşmasıyla bu suç bilişim suçları arasında sıkça görülmeye başlamıştır. Tehdit, özellikle siber zorbalık eylemlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında video şantaj suçu ve Skype şantaj suçunda da tehdit eylemleri suçun unsuru olarak göze çarpmaktadır. Bunların ötesinde bazı dolandırıcılık suçu tiplerinde failler ilerki aşamada mağdurlara yönelik tehdit eyleminde bulunmaktadır.

Basit tehdit ve nitelikli tehdit ayrımı

Kanundaki düzenleme dikkate alınarak tehdit eylemi basit tehdit ve nitelikli tehdit olarak ikiye ayrılabilir. Basit tehdit, failin cana, vücut veya cinsel dokunulmazlığı yönelik olmayan tehdittir. Fail, mağduru mal varlığı bakımından önemli bir zarara uğratacağını bildirmektedir.  Mal dışında benzeri bir kötülük yapılacağının bildirilmesi de yine suç kapsamındadır. Bu suçun cezası 6 aya kadar hapis veya adli para cezasıdır ve bu suçun takibi ve soruşturması şikayete tabidir. Eğer fail basit tehdit sonrası mağdurun mallarına zarar verdiyse mala zarar verme suçu gündeme gelecektir. Mağdurun canına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik haksız bir saldırı yapılacağına ilişkin tehdit ise nitelikli tehdit kapsamında olup takibi şikayete bağlı değildir ve kendiliğinden soruşturulur. Nitelikli tehdidin cezası ise 6 ay ile 2 yıl arası hapis cezası olarak belirlenmiştir.

Suçun cezası ve ağırlaştırıcı sebepleri

Tehdit suçunun cezası 6 ay ila 2 yıl arası hapis cezasıdır. Tehdit eyleminin kanunda belirtilen belirli şekillerde işlenmesi suçun nitelikli bir diğer deyişle ağır halini oluşturur. Türk Ceza Kanunu’na göre tehdit fiilinin aşağıdaki şekillerde işlenmesi suçun ağırlaştırıcı sebebini teşkil eder:

  • Silahla işlenmesi,
  • Birden fazla kişiyle birlikte işlenmesi,
  • Failin kendisini tanınmayacak hale getirerek işlenmesi,
  • İmzasız mektup veya özel işaretler kullanılarak işlenmesi,
  • Suç örgütlerinin oluşturduğu korkudan yararlanarak işlenmesi.

Tehdit fiilinin yukarıdaki ağırlaştırıcı sebeplerinin birinin mevcudiyetiyle halinde ceza artacaktır. Bu durumda verilecek ceza artacak ve 2 ila 5 yıl arası hapis cezası olacaktır. Ayrıca eğer tehdit eylemi birden fazla defa işlendiyse zincirleme suç hükümleri uygulanır. Bunun gereği olarak failin yukarıda belirtilenden daha fazla ceza alması söz konusu olacaktır.

Tehdit ve şantaj arasındaki fark nedir?

Tehdit suçu ve şantaj suçu özellikleri gereği birbirlerine çok benzeseler de aralarında önemli bir fark vardır. Şantaj suçunda haksız bir çıkar sağlama saiki söz konusudur. Ancak tehdit suçunda faildeki saik geneldir ve özel bir amaç taşıması gerekmez.  Başka ifadeyle haksız ve hukuka aykırı saldırı yağacağına ilişkin amaç geneldir. Ayrıca, tehditte mağduru belirli bir yönde hareket etmeye zorlama bir başka deyişle bir başka hareket yaptırmaya veya yaptırmamaya yönelik bir amaç vardır. Ancak tehditte ise mağduru mutlaka yapması gereken bir davranışı yaptırmamaya veya yapmaması gereken bir davranışı yaptırmaya yönelik bir saik bulunması gerekmez. Örneğin Facebook şantaj suçunda genelde fail para talep edip mağdurun görüntülerini yayınlamakla korkutmaktadır. Benzer şekilde Whatsapp şantaj suçu söz konusu olduğunda fail, mağdur görüntülerini paylaşmakla tehdit etmektedir.

Suçun İspatı

Tehdit eyleminin ispatı mağdur bakımından son derece önemlidir. Dolayısıyla tehdide maruz kalan kişilerin delilleri silmemesi, failin yakalanması ve cezalandırılması bakımından gereklidir. Nitekim mağdur, failin tehdit içerikli söz veya yazılarını ispatlayacak kanıtlar muhafaza etmelidir. Özellikle son dönemde çıkan bazı Yargıtay kararları başka şekilde delil elde etme imkanı yoksa ve salt işlenen suçu delillendirmek için hareket ediliyorsa ses kaydı yapılmasının suç oluşturmayacağına hükmetmiştir. Aynı şekilde eğer fail, tehdit niteliğindeki eylemlerini yazılı mesaj yoluyla değil sadece konuşarak veya telefonda iletiyorsa işlenen tehdit suçunu başka şekilde ispatlama imkanı yoksa ses kaydı yapılmasının hukuka aykırı olmadığı kanısındayız.

Av. İlker ATAMER

2 Yorum

  1. hakan

    gürültü problemi nedeniyle uyarılarda bulunduğunuz fakat etki etmemesi üzerine tartışma anında o anlik ofkeyle seni öldürürüm seni döverim gibi tehdit unsurlarının cezayi akibeti nedir para cezasina cevrilebilir mi ayrıca tehditlerin şikayet için belli bir süresi varmıdır.

  2. Barış Karahan

    İlker bey merhaba.Bir sorum olacaktı.Basit tehdit suçundan mahkemem var,söz tartışması olayında öfkeyle söylenmiş bir söz” mal varlığıyla ilgili büyük zarara ugratacagindan” diyerek iddianamede bildiri geldi mahkeme olucak tarihi de belli ben üniversite öğrencisiyim okul hayatımi ne derece etkiler nasıl bir sonuç çıkabilir bilgi verirseniz çok mutlu olurum,tesekkur ederim.

Yorum Yaz

error: Kopya koruması engeli!