+90-212-706-1111     |     Trump Towers 2606 Mecidiyeköy - İstanbul

iddet hamilelik

İddet Süresinde Hamilelik

İddet süresi içinde hamilelik, boşanan kadının 300 günlük iddet mühleti içinde hamile kalması durumudur. Dolayısıyla iddet müddeti, boşanma kararının kesinleşmesi ile başlayıp 300 gün sürmektedir. Bu iddet süresi içinde hamile kalmak, kadın için bir takım hukuki problemlerin yaşanmasına neden olabilmektedir. Şöyle ki; Medeni Kanun düzenlemesine göre doğumun gerçekleştiği zamana göre bazı hukuki varsayımlar (karineler) kabul edilmiştir. Bu varsayımlar, aksi dava yolu ile ispatlanana dek geçerli kabul edilen hukuki durumlardır. Doğan çocukla ilgili karine şudur: “evlilik süresinde doğan çocuğun babası kocadır.” Bir başka karine ise “evliliğin sona ermesinden sonraki 300 günlük süre içinde doğan çocuğun babası önceki kocadır.” Eğer doğan çocukla ilgili bu karine geçerli değilse hukuki sıkıntılar bu noktada başlamaktadır. Zira, söz konusu karineyi çürütmek için dava açılması gerekmektedir. Bu konuda detaylı bilgi için iddet süresi ve iddetin kaldırılması başlıklı makalemiz incelenebilir.

İddet Süresinde Doğum

Hamile olan kişiler iddet davası açıp bu süreyi kaldıramamakta ve bu nedenle evlenememektedir. İddet süresinde doğum, boşanan bazı kadınlar için ciddi hukuki problemler yaratan bir durumdur. Medeni Kanun’daki babalık karinesi düzenlemesi gereği,  iddet müddetinde doğan çocuğun babası boşanılan koca sayılmaktadır. Bu itibarla, çocuğun biyolojik babası gerçekte farklı bir kişi dahi olsa kanunun emri uygulanmaktadır. Bu bakımdan eğer çocuk iddet süresinde doğmuşsa otomatikman önceki kocanın nüfusuna kaydedilmektedir. Haliyle, iddet süresinde doğan ve başkasının nüfusuna yazılan çocuğun, gerçek biyolojik babasının nüfusuna geçmesi için dava açılması zorunlu olmaktadır. Bu dava bir nevi babalık davasının zıddıdır. Zira babalık davasında baba ile çocuk arasında soybağı ilişkisi kurulmakta ancak soybağının reddi davasında baba ile çocuk arasındaki nesep ilişkisi sonlandırılmaktadır.

Soybağının Reddi (Nesebin Reddi)

İddet süresinde doğan ve eski kocanın nüfusuna yazılan çocuğun babası eski koca değilse normalde nesep davası açılmalıdır. Bu dava kapsamında çocuğun gerçek (biyolojik) babasının nüfusta görünen babası olmadığının ispatlanması gerekmektedir. Bu şekilde öz babası dışında başkasının nüfusuna yazılan çocuğun nüfustan düşümü için dava açılması gerekmektedir. Nüfus düzeltme içerikli açılan davaya soybağının reddi davası denilmektedir. İddet süresinde hamile olan veya iddet süresinde doğum yapacak kişiler doğum yapmadan önce bizden destek alabilirler. Böylece soybağı davası açmadan çocuğun gerçek babasının adına yazılması konusunda bizden avukatlık hizmeti alabilirler. Dolayısıyla alternatif çözüm yolumuz hamile olup henüz doğum yapmamış kadınlar için geçerlidir. Hamile olup da çocuğunun doğum tarihi iddet süresi içine denk gelen kişiler bize başvurabilirler.

Alternatif Hukuki Çözüm

İddet süresinde doğum yapacak kadınlara Medeni Kanun sadece tek bir hukuki çözüm yolu göstermektedir. Bu da biyoloji babası başkasının nüfusuna yazılan çocuk için soybağının reddi davası açmaktır. Açıkçası başkasından hamile kalan kadının eski kocasıyla tekrar muhatap olması zor bir süreçtir. Hele başkasından çocuk sahibi olduktan sonra eski kocayla nesep davasında karşılaşmak tahammülü zor bir süreçtir. Üstelik bu tür nesebin reddi davaları DNA testlerinin yapıldığı ve uzun süren hukuki süreçlerdir. Aile hukuku konusunda uzman bir hukuk bürosu olarak bu durumdaki boşanan kadınlar için alternatif bir hukuki çözüm yolumuz sunmaktayız. Boşanma avukatı olarak eski koca ile dava süreci yaşanmadan hatta eski koca ile hiç muhatap olunmadan hukuken meseleyi çözmekteyiz. Böylece iddet süresi içinde doğan çocuğun gerçek babasının nüfusuna kaydedilmesini sağlayabiliyoruz. Bu alternatif çözüm yolumuz yalnızca hamile kadınlar için geçerli olup, iddet süresinde doğum yapan kadınlar için geçerli değildir. İddet müddetinde doğum yapanlar için sadece soybağının reddi davası konusunda yardımcı olabiliyoruz.

19 Yorum

  1. Esra

    2 senedir boşanma davam sürüyor ve hala boşanmadım o kadar kanıt sunmama rağmen hakim boşamadı ve hala devam ediyor ben bu süre zarfında bir başkasıyla birliktelik yaşamaya başladım ve şuan hamileyim . Davam 19 martta doğumum ise 5 martta çocuğumun diğer şahsa değilde birliktelik yaşadığım kişinin üzerine geçmesini istiyorum ne yapmam gerek

    1. Av. İlker Atamer

      Anlattığınız duruma göre, boşanma davanız henüz sonuçlanmadığı ve hukuken hala evli göründüğünüz için ve başkasından olan çocuğunuz siz henüz boşanmadan doğacağı için çocuk doğduğunda çocuk, evlilik içi doğmuş bir çocuk olarak şu anki kocanızın nüfusuna yazılacaktır. Ardından kocanız veya çocuk dava açıp kurulan bu nesep ilişkisini iptal ettirmelidir. Ancak bunlarla uğraşmak istemezseniz ve anlaşmalı boşanma imkanı da varsa, randevu alıp ofisimize gelirseniz boşanma sürecinizi hızlı bir şekilde sonuçlandırıp çocuk doğduğunda gerçek babasının nüfusuna kaydolması için benim alternatif çözüm dediğim yönetemle işlemleri yürütebiliriz.

    1. Av. İlker Atamer

      Ofisimiz Mecidiyeköy – İstanbul’da olup bize ulaşabileceğiniz ofis telefon numaramız ise: 0212 706 11 11

      1. Hilal

        Benim davamda 3 yıldır sürüyor ama 5 yıldır ayrı yaşıyoruz bu evlilikten olsn 3 çocuğum var ikisi babasıyla oğlum benimle bu ayrılık süresince benim bir başkasıyla birlikteligim oldu bu birliktelikten bir tane oğlum var ve ben çok zor durumdayım oğlum bir yaşında hala kimliksiz eski eşimin bunu öğrenmesini istemiyorum yalveriyorum Size bir yol gosterin

        1. Aslı

          İddet süresi içerisinde hamile kaldım nüfus müdürlüğü boşanma aşamasında olan eşimle aynı adreste yaşamadığımi tespit edince kimliği alamadım boşanma aşamasında olduğum eşimi arayarak durumu anlattım çocuğu üzerine aldı şimdi red davasi açmak istiyorum ve biyolojik babasına dava açmak istiyorum konu ile ilgilenirmisiniz..

  2. Betül

    Benim boşanma davam biteli 4 – 5 ay gibi bir süre oldu bu süreçte iddet süresi hala devam ettiği için soruyorum şu an hamilelik şüphem var kürtaj olsam yine eski eşimin rızası veya onayı gerekiyor mu ?

  3. Gamze arslan

    İyi günler iddet müddetimin bitmesine 10 gün kaldı bebeğim oldu başkasından kimlik cikartmadik iddet müddeti bitince hemen nikah yapıp üstümüze alabilir miyiz

  4. GaMze yaşar

    İyi günler eşimden boşandım ama o süreçte başkasıyla birlikteliğim oldu ve bir kızım oldu 300 gün geçmeden eski eşimin üstüne çıktı kimliği ve çocuğumun babası ortada yok ben kızımı kendi üzerime nasıl alabilirim?

    1. Gamze Hanım çocuk iddet süresi içinde doğarsa otomatikman boşanılan kocanın nüfusuna yazılıyor. Bu durumu düzeltmek için ya çocuğunuz adına eski kocaya dava açmanız ya da eski kocanın çocuğa karşı dava açması gerekiyor. Eğer çocuk doğmadan hamileyken bize başvursaydınız alternatif çözümümüz sayesinde hiç eski kocayla davalık olmadan hatta eski kocanızla hiç muhattap bile olmanıza gerek kalmadan bu sorununuzu çözerdik.

  5. Gokhan

    Eşim iddet müddeti süresi içinde hamile kaldı doğum ise iddet süresi bittikten sonra gerçekleşecek bu durumda çocuk eski eşinin ustunemi olacak

  6. Belinay

    İdet mühlet süresi kadının soy adı düştükten sorami başlıyor yoksa mahkemeye gidip iki tarafta boşanmak istiyoruz dedikten sonrami başlıyor benim idet mühletde bir bebeğim oldu kimlik çıkartmadık idet mühlet bitince çıkarırsak genemi eski kocaya gidiyor

  7. Fatma Şahin

    Merhaba iddet müddeti dolmadan hamile kaldım doğum yaptığım zaman iddet müddetinin bitmesine 1 ay kalmış olacak doğan çocuğumun kimliğini 1 ay sonra çıkarsam yinede eski eşimin üzerine mi kayıt olur ? Cevap verirseniz çok memnun olurum

Yorum Yaz

error: Kopya koruması engeli!