+90-212-706-1111     |     Trump Towers 2606 Mecidiyeköy - İstanbul

boşanma istatistik

Boşanma İstatistikleri

Boşanmalara ilişkin istatistikler her yıl Adalet Bakanlığı ve ayrıca TÜİK tarafından yayınlanmaktadır. Adalet Bakanlığının yayınladığı istatistiksel bilgiler daha çok dava özellikli iken, TÜİK boşanmaların sosyolojik boyutuyla ilgili istatistik yayınlamaktadır. Boşanma davası hakkında sorulardan birisi de bu istatistiklerdir.

boşanma istatistikleri

Boşanmaların Davası İstatistikleri

Boşanma davası konulu resmi boşanma istatistiklerine göre, Türkiye’de her yıl yaklaşık 130.000’den fazla boşanma gerçekleşmektedir. Boşanma davalarının sayısı her yıl ortalama 4.000 kadar artmaktadır. Yıllık evlilik sayısı azalış gösterirken yıllık boşanma sayısı artış göstermektedir. Nitekim bunu boşanma avukatı olarak biz de gözlemlemekteyiz.

Evliliklerin Ömrü

Güncel boşanma istatistikleri bakımından Türkiye’de boşanmaların yaklaşık %4’ü ilk 1 yılda gerçekleşmektedir. Boşanmaların %40’ı ise bir başka deyişle her 10 boşanmadan 4’ü evliliğin ilk 5 yılında gerçekleşmektedir. Bu istatistikten yola çıkarak evlilikte ilk 5 yılın boşanma davası bakımından bir kırılma noktası olduğunu söyleyebiliriz. Zira boşanmaların neredeyse yarısı evliliğin ilk 5 yılında meydana gelmektedir.

Boşanma Oranları

Boşanma istatistikleri baz alındığında boşanma oranın en yüksek olduğu 3 il, Antalya, İzmir ve Muğla’dır. Öte yandan boşanma oranının en düşük olduğu iller ise Hakkari, Şırnak ve Bitlis’tir. Boşanma oranın en yüksek olduğu bölge Ege Bölgesi iken en düşük olduğu bölge ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi’dir. Boşanma davası oranını etkileyen en önemli iki sebep kuşkusuz kültür ve sosyal çevre ile kadının ekonomik bağımsızlığıdır.

Evlilik ve Boşanma Rasyosu

Türkiye’de evlilik ve boşanma rasyosu 20’dir. Bu da 1 yıl içinde oransal olarak 100 evlilik yapılırken 20 boşanma gerçekleştiği anlamına gelir. Türkiye’deki evlenme ve boşanma rasyosu dünya ortalamasının biraz altındadır. ABD, Fransa, Belçika, İspanya gibi gelişmiş ülkelerde bu rasyo 50’yi geçmektedir.

Eşler Arasındaki Yaş Farkının Boşanmaya Etkisi

Türkiye’de boşanmalar dikkate alındığında, boşanmış çiftlerin yaşları dikkate alınarak yapılan istatistiksel çalışmalarda şu sonuçlar ortaya çıkmıştır: Erkeğin yaşının kadından 1 ila 6 yaş büyük olmasının boşanmaya etkisi çok fazla olmadığı halde, eşlerin yaşlarının eşit olması veya erkeğin kadından 6 ila 10 yaş büyük olması durumunda diğer yaş farklarına göre boşanma sayısında azalış görülmektedir.

Boşanma Davalarının Sebeplerine Göre İstatistikler

Boşanma sebepleri ve dava nedenleri baz alındığında Türkiye’deki boşanma davalarında birincil boşanma gerekçesi şiddetli geçimsizliktir. İkinci yaygın neden terk sebebiyle boşanmadır. Boşanma davalarının üçüncü ana sebebi ise zinadır. Ayrıca zina sebebiyle boşanma davası her yıl artış gösterdiği istatistiklere yansıyan bir gerçektir. Bir başka önemli husus ise boşanma sebebi olarak zinanın tam olarak istatistiklere yansımamasıdır. Nitekim bazı boşanma davalarında asıl sebep zina olduğu halde delil yokluğundan ya da ispat zorluğundan veya tarafların çevrelerinden çekinmelerinden dolayı boşanma davası sebebi olarak zina dışında şiddetli geçimsizlik gibi başka sebepler gösterilmektedir.

Kaynaklar:

http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=18628

http://unstats.un.org/unsd/demographic/products/dyb/dyb2011/Table23.pdf

http://unstats.un.org/unsd/demographic/products/dyb/dyb2011/Table25.pdf

Av. İlker ATAMER

3 Yorum

  1. Sedat celik

    Sayin avukatim. Ben esimden bosandim iki ay oldu suanda birlikte yasiyoruz bunun cezasi varmidir

  2. Elif

    Boşanma davası açılmadan eşe nafaka davası açılabilirmi?anlaşmalı boşanmaya yanaşılmıyorsa çekişmeli boşanma süreci başlamadan nafaka alınabilirim?teşekkürler

Yorum Yaz

error: Kopya koruması engeli!