+90-212-706-1111     |     Trump Towers 2606 Mecidiyeköy - İstanbul

terk sebebiyle boşanma

Terk Sebebiyle Boşanma

Terk sebebiyle boşanma, eşlerden birisinin diğer eşi terk etmesi durumunda açılan bir boşanma davasıdır.  Bu husus Türk Medeni Kanunu’nda başlı başına bir boşanma sebebi olarak kabul edilmiştir. Gerek eski Medeni Kanun’da gerek güncel ve yeni Medeni Kanun’da eşlerden birisinin evliliğin kendisine yüklediği yükümlüklerden imtina etmek amacıyla müşterek konutu terk etmesini özel bir boşanma sebebi olarak kabul etmiştir. Bu tür davalar anlaşmalı boşanma davası niteliğinde değildir. Tam aksine tersine, bir çekişmeli boşanma davası sebebidir. bu sebeple boşanma protokolü davanın hiç bir aşamasında gerekli değildir. Terk nedeniyle boşanma davası açılması ve boşanmanın gerçekleşmesi belirli şartlara bağlıdır.

 

Terk nedeniyle boşanmanın şartları

1- Terkin evlilik birliğinin yükümlülüklerinden kaçınmak için gerçekleşmiş olması gerekir. Dolayısıyla terk fiilinin karı – koca ilişkisinin gerektirdiği veya bir evlilikte olması gereken ilişkilerden kaçınmak için yapılması gerekir. Yoksa bir ticari veya mesleki faaliyet için ya da başkaca zorunlu nedenlerden dolayı evden ayrılmak bu anlamda “terk” sayılmayacaktır.

2- Terk veya birlikte yaşanılan konuta dönmemenin en az 6 ay sürmüş ve halen devam ediyor olması gerekir. 6 aylık sürenin kesintisiz olarak devam etmesi zorunludur. Ayrıca terk fiilinin dava açıldığı tarihte hala devam ediyor olması şarttır. Dolayısıyla eşlerden biri 6 aydan uzun bir süre müşterek konutu terk edip dönmüşse artık terk sebebiyle boşanma dava açılamaz. Ancak şartları varsa diğer boşanma sebepleri ile dava nedenleri gerekçe gösterilerek boşanma davası açılabilir.

3- Terk eden eşe dönmesi için ihtarname gönderilmelidir ve 2 ay süre verilmelidir. İhtarname kural olarak hakim veya noter kanalıyla gönderilebilir. Ancak uygulamada daha hızlı olması bakımından en uygun yöntem ihtarname içeriğinin boşanma avukatı tarafından hazırlanarak noter kanalıyla gönderilmesidir.

4- Terk eden eşin ihtara rağmen dönmemesi gerekir. Eğer terk eden eşin adresi biliniyorsa ihtarnameyi tebliğ aldıktan sonra dönmemesi gerekir. Ya da ilanen yapılan tebligatta ise sürenin dolması gerekir.

Terk boşanma boşanma davası hakkında sorular kapsamında açıklamalarımıza devam edelim.

Terk sayılan durumlar nelerdir?

Bir eşin ortak yaşanılan konutu terk ederek gitmesi hukuki anlamda “terk”tir. Ayrıca eşlerden birinin evliliğe rağmen müşterek konuta hiç gelmemesi da kanunen “terk” sayılmaktadır.  Bunlara ek olarak eşlerden birisinin diğer eşi zorla müşterek konuttan çıkartması terk sayılır. Yine aynı şekilde haklı bir sebep olmaksızın eşin konuta almaması da terk hükmündedir. Dolayısıyla eğer eş evi terk etmeye zorlanmışsa veya eve dönmesine izin verilmiyorsa terk durumu vardır. Ve bu durumda evden kovulan veya eve dönüşüne izin verilmeyen eş boşanma davası açabilir.

Terk eden eşin nerede olduğu bilinmiyorsa?

Eğer terk eden eşin adresi ya da nereye gittiği bilinmiyorsa ihtarnamenin ilanen yapılması imkanı bulunmaktadır. Uygulamada yurt dışında bulunan ancak adresi bilinmeyen eşlere yönelik  bu şekilde ilanen tebligat yapılmaktadır. Dolayısıyla davalı eşe ulaşılamıyorsa ihtarnamenin ilanen gönderilmesi gerekmektedir.

Terk halinde terk sebebiyle boşanma davası açmak şart mıdır?

Terk sebebiyle boşanma belirli prosedürlere ve sürelere bağlı olan bir boşanma davası türü olduğundan kimi zaman asıl boşanma sebebi terk olduğu halde şartları mevcutsa başka sebeplerle de boşanma davası açılabilmektedir. Bu itibarla terk durumu söz konusu olsa dahi terk sebebiyle dava açma zorunluluğu yoktur. Yani terk söz konusu olsa bile diğer boşanma sebeplerine dayanılarak da boşanma davası açılabilmektedir.

Terk durumunda boşanma davasını kim açabilir?

Terk durumunda, müşterek evi terk etmeyen taraf, terk eden tarafa karşı boşanma davası açabilir. Evi terk eden kişinin bu boşanma türü bakımından dava hakkı yoktur.

Av. İlker ATAMER

5 Yorum

  1. Mehmet

    Merhaba.ben gecen sene 25agustosta evlendim ve evlendikten 2hafta sonra esim huzursuzluk cikarmaya basladi hep sorun yaratmaya basladi.ve durmadan ben bosanmak istiyorum diyodu.ve bu sure icinde gerdegede girmedik yani hep engelliyodu.ve 2 ay sonra terkedip gitti.simdi ise donmesi icin cagri yapiyorum.bana bosanmak istediginj soyluyor.ve bende sunu ogrenmek istiyorum.ben 30bin tl dugun masrafi yaptim.gerdege bile girmeden terkedildim. Ve bu masraflarimi alabilmek icin karsi tarafa dava acabilirmiyim.ve acmakta ne kadar hakliyim.kazanma ihtimalim ne kadar.bu konuyla ilgili bilgilendirirseniz sevinirim.hayirli aksamlar.

  2. Salih gultekin

    Merhaba ben iki aydır eşimden ayrı yaşıyorum eşim eve gelmeyeceğini ifade etti boşanma davası açılmadı bu süre zarfında başka biri ile birlikte olsam imam nikahlı suç olarak görülür mu

    1. Av. İlker Atamer

      Zina suç değildir ancak evliyken başka birisiyle imam nikahlı veya nikahsız birliktelik yaşamak zina kapsamında olup boşanma ve tazminat sebebidir.

  3. Nida

    Öncelikle iyi akşamlar. Eşim le 1 sene evli kaldık ve yaşadığımız evden çıkıp gitti. Gittiğinin üstünden 1,5 sene geçti, şimdiye kadar arayıp sormadı ve ben ne zaman arasam gelicem boşanmak için dedi hala gelmedi ve nerede olduğu hakkında bana bilgi vermiyo. Elimde adresi olmadığı için boşanamıyorum. Yazdığım boşanma dilekçesini adres yok diye mahkemeler kabul etmiyo. Ben eşim gelmediği sürece boşanamicakmıyım? Ne yapmalıyım? Vaktinizi ayırıp cevap verirseniz memnun olurum. Tekrar iyi akşamlar.

    1. Av. İlker Atamer

      Eşinizin adresini bilmiyor olmanız boşanma davası açmaya engel değildir. Eşinizin kayıtlı adresini mahkeme bulabilir.

Yorum Yaz

error: Kopya koruması engeli!