+90-212-706-1111     |     Trump Towers 2606 Mecidiyeköy - İstanbul

yatırım danışmanlığı dolandırıcılığı

Yatırım Dolandırıcılığı

Yatırım danışmanlığı dolandırıcılığı özellikle son birkaç yıldır gündemde olan oldukça sofistike bir internet dolandırıcılığı suçu türüdür. Bu suç tecrübeli ve profesyonel dolandırıcılar tarafından hedef gözeterek işlenmekte ve büyük meblağlar dolandırılmaktadır. Türkiye’ye özgü bir dolandırıcılık türü olan yatırım vaadiyle dolandırıcılık suçu gerçekten oldukça profesyonelce işlenmekte ve büyük rakamlar dolandırmak isteyen dolandırıcılar bunun için ciddi emek, zaman ve para harcamaktadır. Bu suçun çok benzer bir başka izdüşümü ise Forex dolandırıcılığı suçu olarak karşımıza çıkmaktadır. Her iki suç tipi de birbirine çok benzemektedir ve aynı dolandırıcılar tarafından işlenmektedir. Ayrıca her suç da aynı zamanda sermaye piyasası kanunundaki suçlar kapsamına girebilmektedir. Aralarındaki tek küçük fark ise bunlardan birinde genel yatırım ve kazanç vaat edilirken diğerinde sadece döviz ve foreks temelli kazanç vaat edilmektedir. Dolandırıcılar kimi zaman İngikltere ve Lonrtoı merkezli bir yatırım şirketi olduklarını, merkez bankalarıyla ilişkili olduklarını iddia edebilmektedirler. Kimi zaman ise gerçek yatırım danışmanlığı şirketlerinin ismini kullanabilmekte ve örneğin güya “global yatırım” şirketinden aradıklarını söyleyebilmektedirler.

Bu tür yatırım danışmanlığı dolandırıcılığı suçlarında mağdurlara genelde ya internet ve sosyal medya üzerinden ya da Telegram/Whatsapp grupları üzerinden ulaşılmaktadır. Yüksek kar veya kazanç vaadinde bulunan dolandırıcılar kurbanı tuzak sitelere veya mobil uygulamalara çekmektedirler. Özellikle son zamanlarda bazı dolandırıcılık şebekelerinin mağdurlar internet üzerinden değil doğrudan telefon araması ile ulaştıklarını mağdur anlatımlarından bilmekteyiz. Dolandırıcıların aradıkları mağdurların hep banka hesabında birikimleri olan kişiler olması ve mağdurların telefon numaralarını öğrenmeleri akla şu ihtimali getirmektedir: dolandırıcılık yapan kişilerin ya bankalarda bağlantıları bulunmakta ya da müşteri bilgilerini bankada çalışan kişilerden para karşılığı satın almaktadırlar. Nitekim hesabında para bulunan kişilerin telefon numaralaını öğrenip aramalarının bize göre başka bir izahı yoktur.

Yatırım Danışmanlığı Dolandırıcılığının Özellikleri

Dolandırıcılık suçlarında en temel iki unsur cazip bir yem ile güven telkinidir. Önce dolandırılacak mağdurun tuzağa çekilmesi için çok cezbedici bir yemin kullanılması gerekmektedir. Yatırım dolandırıcılığı suçlarındaki yem ise “yüksek kazanç” vaadidir. Dolandırıcılar, mağdurları verecekleri finansal danışmanlık sayesinde mağdurların kısa zaman için yüksek kazanç elde edeceklerini söyleyerek kandırmaktadır. Genelde mağdurlara belirli rakamların üzerinden para yatırırlarsa daha çok kar edeceklerini söylemektedirler. Yüksek kar vaadinin cazibesine kapılan kurbanlar bu şekilde tuzağa düşmekte ve tuzağa düştükten sonra da maddi kayıpları daha da artmaktadır. Zira dolandırcılar hazırladıkları internet sitesinden veya mobil uygulamada sanal şekilde artan para miktarları göstererek mağduru gerçekten parasının arttığına inandırmaktadır. Oysa dolandırıcılık amacıyla kurulan söz konusu sitelerde veya uygulamalarda doladırıcılar istedikleri gibi rakamlarla oynamaktadırlar. Dolayısıyla yatırım vaadiyle dolandırıcılık yapılan bir sitede veya uygulama ekranında görünen karlar veya kazançlar aslında tümüyle aldatmacadan ibarettir.

İkinci unsur olan güven telkini içinse  dolandırıcılar farklı yöntemler kullanmaktadırlar. İnandırıcı olmak amacıyla mağdurlarla iletişim kurarken borsa ve yatırım jargonundan kelimeler kullanmakta ve oldukça ikna edici şekilde konuşmaktadırlar. İkinci olarak inandırıcılık adına etkileyeceği bir internet sitesi kurmaktadırlar. Bu sayede mağdurlar karşılarındaki kişilerin kurumsal bir firmada çalışan yatırım danışmanları olduğunu sanmaktadırlar. Hatta yatırım danışmanlığı dolandırıcılığı suçunun bazı türlerinde yazılımcılara mobil uygulama yazdırıp bunları App Store ve Google Play Store uygulama mağazalarında sunduğu görülmektedir. Mağdurlar dolandırıcıların Apple Store veya Google Play Store gibi platformlarında uygulamalarının olabileceğini hiç akıllarını getirmedikleri için bu tür mobil uygulamaları güven verici bir unsur olarak görme eğilimindedirler. Son olarak dolandırıcılar kurumsal imaj vermek için şirket kurmakta ve paraları da şirket adına açılan banka hesaplarına gönderilmesini sağlamaktadırlar. Karşılarında şahıs değil LTD ünvanlı bir şirket gören mağdurlar ise dolandırıcılık ihtimalini aklılarına bile getirmemektedir.

Sahte Şirket Ünvanları

İsminde “yatırım danışmanlığı” ibaresi geçen sitelere karşı çok dikkatli olunmalıdır. Yatırım dolandırıcılığı yapan dolandırıcılar güven vermek için ticaret ünvanında “yatırım” ve “danışmanlık” kelimeleri geçen şirketler bile kurabilmektedir. Türkiye’de bir limited şirket kurmanın maliyeti 15.000 TL civarındadır ve yüz binlerce TL dolandırıcılık yapmayı hedefleyen kişiler için bu rakam ciddi bir maliyet değildir. Dolayısıyla bir internet sitesinde şirket ismi geçmesi veya para yatırılacak hesabın şirket hesabı olması asla %100 güvenilirlik garantisi teşkil etmez. Yatırım danışmanlığı yalnızca SPK lisansıyla yetki almış firmalar tarafından verilebilen bir hizmettir. Bu hizmeti veren şirketler ise Sermaye Piyasası Kanunu’na göre SKP’dan yetki belgesi almış “aracı kurum” sıfatı taşıyan anonim şirketlerdir. Bir şirketin SPK kayıtlı yatırım danışmanlığı yapan bir aracı kurum olmadığı SPK’nın aracı kurumlar listesinde olup olmadığına bakılarak tespit edilebilir. Eğer yatırım danışmanlığı yaptığını iddia eden bir şirketin adı aracı kurum olarak bu listede yoksa o şirketten ve yatırım danışmanlığı dolandırıcılığı ihtimalinden şüphe etmek gerekir.

Yatırım Vaadiyle Dolandırıcılık Yapılan Bazı Siteler

Şunu da ayrıca belirtelim ki dolandırıcılar genelde gerçekten var olan bir şirketin ünvanında geçen bir veya birden fazla kelimeyi taklit ederek de mağdurları yanıltmayı hedeflemektedir. Örneğin “Uranus Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı” adında bir şirket varsa dolandırıcılar “Uranus Yatırım ve Danışmanlık” adında şirket kurup veya sitede bu ünvanı kullanıp mağdurlara sahte bir imaj verebilmektedir. Mağdur Google’a Uranus Danışmanlık olarak arama yapılınca hem gerçekte var olan şirketin sitesi hem de dolandırıcılık sitesi arama sonuçlarında gözükmekte ve mağdurlar bu iki siteye bağlantılı sanmakta ve tuzağa düşmektedir. Bu tür dolandırıcılık amacıyla kullanılmış bazı sahte yatırım sitelerinin bazıları şunlardır: MetraTradder, FxRevenues, Index Yatırım, Matris Yatırım Danışmanlığı, İnteraktif Yatırım Danışmanlığı, Aplus Nero Yatırım Danışmanlık, Atlas Yatırım Danışmanlığı, Global Yatırım, Oasis Invest, Fed Yatırım Yatırım Danışmanlığı. Kuşkusuz dolandırıcı siteler bunlarla sınırlı olmayıp her gün yeni bir isimle yeni bir site açılarak yatırım vaadiyle dolandırıcılık eylemleri devam ettirilmektedir.

Yatırım Vaadiyle Dolandırıcılık

Yatırım danışmanlığı dolandırıcılığında mağdur, parasını geri çekmek istediğinde aynen Bitcoin dolandırıcılığı suçlarında olduğu gibi çeşitli engeller çıkartılmakta ve bu tür bahanelerle mağdurlar oyalanmakta ve paraları geri verilmemektedir. Bu bahaneler arasında bazen vergi kesintisi bazen para cezası bulunmakta, kimi zaman ise kara para aklama veya hesap blokesi ya da MASAK blokesi konuldu gibi yalanlarla mağdurlar kandırılmaktadır. Bu tür para çekmeye engel teşkil eden bahaneler ayrıca aynı kripto para dolandırıcılığı suçlarında kullanılan yöntemlere benzer şekilde %20 – %30 oranında vergi ödemesi gerektiği söylenerek mağdurlar tekrar dolandırılmaktadır. Mağdura hesabına yatırdığı paraları geri çekebilmesi için öncelikle bu tutarda bir parayı tekrar şirket hesabına göndermesi gerektiğini, aksi halde bu parayı geri alamayacağı söylenmekte, ödeme yapılana kadar hesabın blokede olacağı söylenmektedir. Böylece dolandırıcıların yalanlarına inanan mağdur parasını geri almak için yeniden para yatırıp yeniden dolandırılmakta ve bu dönü mağdur dolandırıldığını anlayana kadar devam etmektedir. Bu şekilde güya vergi veya ceza yatırdıktan sonra parasını çekebileceğine inandırılan mağdurlar tekrar yatırım vaadi dolandırıcılarının hesaplarına para göndermekte ve mağduriyetleri daha da artmaktadırlar.

Yatırım Dolandırıcılığı Mağdurlarına Avukatlık Desteği

Öncelikle belirtelim dolandırıcılık mağdurlarının sikayetvar sitesine şikayet yazarak herhangi bir sonuç alması mümkün değildir.  Zira ortada gerçek anlamda danışmanlık yapan legal ve kurumsal bir şirket olmayıp dolandırıcılık amaçlı bir kurulmuş şirket söz konusudur Bu itibarla şikayet yazısı ile bir dolandırıcıdan para alınması mümkün değildir. Yatırım dolandırıcılığı mağdurlarının paralarını geri almak için başvurabileceği tek yok yasal işlem başlatmaktır.

Yatırım danışmanlığı dolandırıcılığı mağdurları bu tür dolandırıcılık suçlarında 20 yıldan fazla süredir mağdurlara maddi kayıplarını geri alma konusunda hukuki destek veren ve bilişim hukuku alanında uzman olan büromuzdan hizmet alabilirler. Yatırım yaptığı sitede dolandırıldığını düşünen ancak emin olamayan kişiler ise işlem yaptıkları uygulama veya site adresini bize ileterek bu konuda bizden kapsamlı bir hukuki danışmanlık hizmeti alabilirler. 10 yıla kadar hapis cezası içeren bu tür nitelikli dolandırıcılık suçlarında etkin pişmanlıktan yaralanmak isteyen dolandırıcılar mağdurlara maddi kayıplarını ödemeye meyillidir. Ancak bunun için eksiksiz hazırlanacak bir dosya ile başvuru yaptıktan sonra açılan savcılık soruşturmasının bu alanda tecrübeli bir avukat tarafından etkin bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir.

1 Yorum

  1. Ebru Yılmaz

    Merhabalar aynı şey benim başıma da geldi malesef 500 lira yatırdım sonra 13 bin daha istediler insanın basireti baglanirya odurumda öyle oldu gönderdim daha sonrasında 30bin daha istediler ben o anda anladimki dolandirildim bende okadar para olmadığını söylediğimde hakkımda sorusturma icra ve bir sürü şeylerle tehdit edildim numaralarını engelledim ama bu durumdan çok tedirginim giden parada değilim ama başım belaya girer mi onu öğrenmek istiyorum şimdiden teşekkür ederim

Yorum Yaz

error: Kopya koruması engeli!