+90-212-706-1111     |     Trump Towers 2606 Mecidiyeköy - İstanbul

kimlik bilgileriyle şantaj

Kimlik Bilgileriyle Şantaj

Tuzağı düşürülen mağdurun akrabalarının ve yakınlarının kimlik bilgileriyle şantaj yapılması son yıllarda, özellikle 2023 yılından itibaren görülmeye başlanan yeni bir video şantaj suçu türüdür. Bu şantaj suçunun en belirgin özelliği suçun Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından işlenmesidir. Bir diğer özellik ise şantaj parasının tahsilinde genelde Türk bankalarındaki hesapların kullanılmasıdır. Suçun işleniş şekli diğer soyunma tuzaklı şantaj suçlarına oldukça benzemektedir. Şantajcılar bu suçun ilk adımı olarak öncelikle Azar, Connected2Me, Tinder veya benzeri arkadaş bulma uygulamaları ya da Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformlarından sahte profillerle kurban bulmaktadır. Tanışma aşaması sonrasında bir süre sohbetle güven kazanan şantajcılar daha sonra genelde Whatsapp üzerinden iletişime devam ederlar ve konuyu müstehcen konulara getirip kurban seçtikleri kişiden çıplak görüntü almaya çalışır.

Kurbanın Çıplak Görüntüsü

Şantajcıdan şantajcıya bu görüntü alma yöntemleri değişmektedir. Bazıları internetten buldukları başka kadınlara ait fotoğraf ve videoları kendi görüntüsü gibi göstererek kurbanı çıplak fotoğraf veya video vermeye ikna eder. Bazıları ise suç ortağı olan kadınların yüzünü göstermeden vücutları görünecek şekilde canlı görüşe yaparak kurbanı da da soyunmaya ikna ederler. Kurban da canlı görüşmede benzer görüntü ve pozlar verirse ekran kaydı yoluyla canlı görüşmeyi kaydeden şantajcılar bunu şantaj unsuru olarak kullanır. Nitekim bu şekilde işlenen suçlara soyunma tuzaklı şantaj denilmesinin sebebi budur. Mağdurlar kandırılarak şantaj tuzağına düştüğü için kendilerini dolandırılmış hissetmekte ve bu nedenle bu suç türü bazen görüntülü sohbet dolandırıcılığı olarak da adlandırmaktadır.

Kurbanın Akrabalarının Bilgileri

Bu şekilde kurbanın çıplak görüntülerini elde eden şantajcılar kişinin ismini ve soy ismini bazen de telefon numarasını kullanarak kişinin kimlik numarasına ardından da nüfus bilgilerine ulaşırlar. Vatandaşların nüfus bilgileri yıllarca önce internete sızdığı ve parayla satıldığı için şantajcılar bu şekilde isim ve numaradan kimlik numarası bulabilmektedirler. Kurbanın yakın akrabalarının ad ve soyadlarını, adreslerini, telefon numaralarını elde eden şantajcılar bu bilgileri kurbana gönderip ardından bu kişilere görüntü paylaşma tehdidinde bulunurlar ve para isterler. Eğer kurban para gönderirse yeniden para istenmekte, kurban defalarca para gönderse de para taleplerinin sonu gelmemektedir. İstenen para miktarı şantajcıdan şantajcıya değişebilmektedir ancak genelde her seferinde daha fazla para talep edilmektedir. Bu şekilde 8-10 defa para yatırmasına rağmen şantajdan kurtulamayan çok sayıda kişi büromuza başvurmaktadır.

Bu şantaj suçunu işleyen bazı failler ise şantaja başlamadan önce dolandırıcılık yoluyla para almaya çalışır. Mağdurun görüntüsünü aldıktan sonra mağdura sohbet ettiği kişinin 18 yaşından küçük olduğunu ve bunun çocuk tacizi olduğunu söyleyerek uzlaşma dolandırıcılığı ve şantaj suçlarını birlikte işleyebilmektedir. Failler önce uzlaşma bedeli adı altında para almaya çalışır ardından da şantaj aşamasına geçilir.

Görüntüsü alınan mağdurların yakınlarına görüntü gönderme tehdidiyle işlenen kimlik bilgileriyle şantaj suçları en sık olarak dört uygulama üzerinden işlenmektedir.

Azar Şantaj

Bu şantaj türü en sık olarak Azar isimli mesajlaşma ve canlı görüşme programı üzerinden işlenmektedir. Şantaj failleri kurbanı genelde ya sosyal medya veya arkadaşlık sitelerinden ya da doğrudan Azar uygulaması üzerinden bulmaktadır. Ardından sahte profil içeren hesaplarla kurban seçtikleri kişileri kandırıp etkilemekte ve kurbanın çıplak görüntüsünü kayda almaktadırlar. Kurbanın bu şekilde müstehcen görüntüsünü elde etmek için bazen başka kadınlara ait görüntüler kullanılabildiği gibi bazen de şantajcılar kendi kız arkadaşlarının yüzünü göstermeden vücut görüntülerini kullanmaktadır. Tuzağa düşen mağdura artık Azar şantajının kurbanı olmuş durumdadır.

Whatsapp Şantaj

Mağdurun akrabalarının kimlik bilgilerinin kullanıldığı bu şantaj suçunda kullanılan ikinci en yaygın uygulama Whatsapp’tir. Nitekim Azar’a benzer şekilde Whatsapp üzerinden de yine görüşmesi sırasında alınan müstehcen gizli video kaydıyla şantaj yapılmaktadır. Yukarıda açıklanan şantaj süreçlerinde mağdurun görüntüsünün alınmasında daha çok bu uygulama kullanılmaktadır.  Eğer suç baştan sonra sadece Whatsapp üzerinden ancak kimlik bilgileri kullanılmadan işlenmişse bu durumda  Whatsapp şantaj suçu söz konusu olmaktadır.

Nitekim şantaj suçu ve cezası bu suçu işleyenler için

Connected2Me Üzerinden Şantaj

Kimlik bilgileriyle şantaj suçunda sık kullanılan bir uygulama da Connected2Me isimli tanışma ve flört uygulamasıdır. Kullanıcılara kimliklerini gizleyerek başka insanlarla tanışma ve iletişim imkanı veren bu uygulamanın bu anonim yapısı nedeniyle şantajcılar tarafından tercih edilmektedir.

Tinder Şantaj

Kimlik bilgilerinin kullanıldığı şantaj suçlarında kullanılan bir başka program ise Tinder isimli arkadaş ve flört bulma uygulamasıdır. Tinder uygulaması şantaj amaçlı olarak değil daha çok kurban bulmak ve tanışmak için kullanılmaktadır. Dolayısıyla daha çok suçun ilk aşamasında kullanılan bir uygulamadır.

Hukuki Destek

Şantajcılar bazen yabancı telefon numarası kullansa da hatta yurt dışında olduklarını söylese de genelde bu hedef şaşırtmadan ibarettir. Nitekim bu suçu işleyenlerin hemen hepsi Türkiye’dedir. Dolayısıyla kimlik bilgileriyle şantaj suçu mağdurlarına hukuki işlem başlatıp şantajcıları yakalatmak ve görüntülerin bulunduğu telefon, bilgisayar, sabit disk, gibi cihazlara el koydurmak suretiyle şantaj kurtulmanın en kesin çözüm yolunu sunuyoruz. Buna ek olarak hukuk büromuz erişim engelleme, içerik çıkartma ve hesap kapattırma hızlı sonuç almakta ve dakikalar içinde Amerikan hukukuna göre içerik kaldırma işlemleriyle mağdurların şantaj görüntülerinin paylaşılmasını engellemektedir. Bunun yanında bilişim avukatı ekibimiz mağdura ait görüntülerinin paylaşılması durumunda bunun tespitini de anlık olarak yapmakta ve bu sayede görüntü paylaşma riskine karşı hızlı ve etkin çözüm üretmektedir.

Son olarak mağdurları bilişim uzmanı veya siber güvenlikçi gibi sahte ünvanlarla görüntü silme gibi olmayacak vaatlerde bulunarak dolandırıcılık yapan ve kişilerin görüntülerinin yayınlanmasına neden olan kötü niyetli kişilerin tuzağına düşmemeleri konusunda da uyaralım. Zira gerek yasal işlem başlatılması gerekse internetten görüntü çıkartma/engelleme türü hukuki işlemleri başkası adına yalnızca baroya kayıtlı avukatlar yapabilmektedir.

Yorum Yaz

error: Kopya koruması engeli!