+90-212-706-1111     |     Trump Towers 2606 Mecidiyeköy - İstanbul

video şantaj

Video Şantaj Suçu

Video şantaj suçu, kişiler özel ve mahrem videolarının üçüncü kişilerle paylaşılacağı tehdidine dayalı olarak işlenen bir şantaj suçu türüdür. Özellikle son birkaç yılda internet üzerinden işlenen en yaygın bilişim suçları arasında yer alan bu suç tipi ağırlıklı olarak görüntülü konuşma ve mesajlaşma programları üzerinden işlenmektedir. İnternette tanışan ancak karşı karşıya gelmeyen kişiler arasındaki sohbet bir süre sonra müstehcen içeriğe dönüşmektedir. Ardından mağdurun özel görüntülerini paylaşmasıyla birlikte şantaj başlamaktadır. Bu suç türü teknik olarak şantaj kategorisine girse de bazı mağdurları bunu yanlış bir şekilde görüntülü sohbet dolandırıcılığı suçu olarak adlandırmaktadır. Oysa bu suç türünün internet dolandırcılığı suçundan ziyade şantaj suçu özelliği ağır basmaktadır.

Şantajcılar bu tür suçlarda yalan söyleyerek sürekli mağdurdan para istemektedir. Deşifre olmak istemeyen şantajcı, genelde parayı kendi hesabına değil komisyon karşılığı anlaştığı başkasının adına istemektedir. Bu suçu işleyen bazı kişiler Türkiye’de olsa dahi deşifre olmamak  amacıyla parayı yurt dışına istemektedir. Böylece yurt dışındaki komisyon karşılığı anlaşmalı olduğu kişilere para aktarılmasını isteyerek yurt dışındaymış izlenimi vermektedirler. Ayrıca bu sayede hedef şaşırtmış olmaktadırlar. Şantaj parası genelde banka hesabıyla değil Western Union, RIA veya UPT tür para transfer sistemleriyle istenmektedir.

Video ile Şantaj Suçu Türleri

Bu tür video ile şantaj suçları temelde iki şekilde işlenmektedir. Bunlardan ilki şantajcının mağdura ait görüntüyü mağdurun rızasıyla alması ardından bunu şantaj amaçlı kullanmasıdır. İkinci ve daha yaygın yöntem, şantajcının internette tanıştığı kişiyle görüntülü konuşma sırasında gizlice video kaydetmesidir. Skype video şantaj ve Whatsapp şantaj suçu bu suçun yaygın türleri arasındadır. Benzer şekilde Facebook şantaj suçu da Messenger üzerinden görüntülü konuşmada kaydedilen video görüntüleri ile işlenmektedir. Ayrıca IMO ve Hangouts gibi diğer görüşme programlarıyla da video ile şantaj suçu işlenmektedir. Hangi program kullanılırsa kullanılsın bu tür şantaj suçlarında genelde aynı yöntem, yani soyunma tuzaklı şantaj yöntemi izlenmektedir.
Önce maddi durumu iyi olduğu düşünülen mağdur ile Linkedin, Facebook veya Instagram gibi sosyal medya üzerinden ya da sohbet siteleri veya evlilik siteleri üzerinden tanışılmaktadır. İkinci aşamada, mağdur görüntülü sohbete davet edilir ve soyunan bir kadın videosu izletilir. Üçüncü aşamada ise benzer çıplak görüntüler veren mağdurun videosu gizlice kaydedilir ve bunun yayınlanmaması için tehditle para istenir. Yurtdışından işlenen görüntülü şantaj suçları ağırlıklı olarak Fas, Fildişi Sahili ve Bulgaristan üzerinden işlenmektedir. Görüntülü görüşme şantaj suçlarından Bulgaristan şantajı ise özellikle son yıllarda daha yaygın hale gelmiştir.

Video Şantaj Mağdurları Ne Yapmalı

Şantaj mağduru öncelikle panik psikolojisinden kurtulup soğuk kanlı olmalıdır. Mağdur, şantaj tuzağına düşen ilk kişinin kendisi olmadığını bilerek paniğe kapılmamalı ve soğuk kanlılığını korumalıdır. İkincisi, mağdurlar şantajcıya para ödeyerek şantajdan asla kurtulamayacağını bilmelidir. Şantaj faili, mağduru ikna etmek için görüntüyü sileceğini söyleyebilir, söz verebilir, hatta yemin edebilir. Ancak bunların hiçbirine kesinlikle inanılmamalıdır. Şantaj suçu işleyenler para aldıktan sonra aynı gün veya birkaç gün sonra tekrar para istemektedir. Eğer ikinci kez para yatırılırsa kesinlikle üçüncü defa para istenecektir. Bazı durumlarda şantajcılar, hastası veya cenazesi olduğunu söyleyerek bazı ajitasyon hikayeleri ile tekrar para istemektedir.
Dolayısıyla para göndererek şantaj suçu mağduru olmaktan çıkılması hiçbir şekilde mümkün değildir. Şantajcıya para göndermek çözüm olmadığına göre ve bu suçu işleyenler blöf de yapmadığına göre bu konuda tek çözüm hukuki ve teknik destek almaktır. Yasal sürece ek olarak görüntü paylaşımı halinde bunların hızlıca İnternetten çıkartılması ve Youtube video silme ve internetten video kaldırma ile şantajcılar durdurulabilmektedir. 10 yılı aşkın süredir yüzlerce video şantaj mağduruna yardımcı olmuş ve bu alanda tek uzman hukuk bürosu bizden bu konuda hukuki yardım almak için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yorum Yaz

error: Kopya koruması engeli!