Uzlaşma Dolandırıcılığı
Uzlaşma dolandırıcılığı sanal ortamda tanışılan ve cinsel sohbet yapılan bir mağdura cinsel taciz suçlaması yapılarak ve mağdurun sahte uzlaşma belgeleriyle kandırılarak parasının alındığı bir internet dolandırıcılığı suçu türüdür. Bu suçun ileriki aşamalarında ise ayrıca şantajla da para talep edilmekte olup bu anlamda bu suçun sahtecilik, şantaj ve dolandırıcılık karışımı bir suç olduğunu söylemek mümkündür. Suçun mağduru her zaman erkekler veya gaylerdir. Aynen sosyal medya şantajı suçlarında olduğu gibi failler öncelikle Facebook veya Instagram üzerinden sahte bir genç kız veya erkek profili oluştururlar. Profilin inandırıcı olması için hesabın biraz eski tarihli olmasına ve bolca fotoğraf içermesine özen gösterirler. Ardından sahte fotoğraflar içeren sahte profillerle internette kurban ararlar. Bu kapsamda failler ya kurbanların kendilerini keşfedip mesaj atamasını beklerler ya da gözlerine kestirdikleri kişilere tanışma mesajı atarak harekete geçerler. Bu şekilde ilk temas kurulduktan kurbana inandırıcı konuşmalar yapılarak güven tesis edilmektedir. Ardından bir süre yapılan sohbetle sanki sanal bir ilişki başlamış gibi bir izlenim yaratılmaktadır. Suç, bu yönüyle kısmen sanal arkadaşlık dolandırıcılığı suçunu ve kısmen de görüntülü sohbet dolandırıcılığına da benzemektedir.
Hedef seçilen kurban kendisiyle iletişim kuran profilin gerçekliğine inandığı gibi sahte ilgi ve sevgi sözlerine de inanmaktadır. Kurbanın güvenini kazandığını anlayan failler konuyu cinsel bazı konulara getirip yine başkasına ait genç erkek veya kız fotoğrafları gönderip kurban da benzer fotoğraflar isterler. Kurban kendi çıplak görüntülerini paylaştıktan sonra failler önce iletişimi keserler ardından da aşağıdaki izah edildiği üzere önce dolandırıcılık ardından şantaj sürecini başlatırlar. Ancak bu aşamalara geçmeden önce kurbanın sosyal medya profillerini bulup Instagram, Facebook ve Linkedin gibi platformlardaki arkadaş listelerini kopyalarlar. Bunun sebebi uzlaşma dolandırıcılığı sonrası şantaj aşamasında kurbanın görüntülerini paylaşma tehdidi amacıyla kullanma amacıdır. Nitekim dolandırma sonrasında mağdura yönelik fotoğraf veya video şantaj suçu işlenmektedir.
Dolandırıcılık Aşaması
Uzlaşma dolandırıcılığının ilk aşaması olan dolandırma kısmında failler farklı bir kişiymiş gibi kurbanı telefonla ararlar. Kurbana ya mağdurla konulan genç erkeğin veya kızın ağabeyi veya babası olduğunu iddia eden bir kişi kurbanı arayarak mağdurun cinsel yazışmalar yaptığı kişinin 18 yaşından küçük olduğunu söyleyip cinsel taciz veya cinsel istismar suçlamasında bulunurlar. Kimi vakıalarda ise dolandırıcılar avukat veya polis olduğunu iddia ederek de kurbanı arayabilmektedir. Nitekim bazı durumlarda güya bu yazışma ve fotoğrafları kızın veya erkeğin babasının gördüğünü, kızı ya da erkeği dövdüğünü ve karakola gidip şikayetçi olduğunu söyleyebilmektedirler. Bu şekilde kurbanla temas kurarak ve çocuğa yönelik cinsel suç işlendiği isnadında bulunan failler kurbanı yoğun bir baskı altına alırlar. Bir anda çocuğa yönelik suç işlemiş hissine kapılan mağdur yoğun bir panik yaşamakta ve ne yapacağını bilemez durumu düşmektedir.
İşte bu anda failler kurbana yüksek meblağlı bir uzlaşma teklif ederler ve yaptıkları teklifi inandırıcı kılmak için kendi hazırladıkları ve kurbanın adını soyadını da içeren bir savcılık veya uzlaştırma belgesi gönderirler. Belgenin gerçekliğine inanan kurban uzlaşma bedeli altında dolandırıcıların banka hesabına yüklü bir ödeme yapar. Bu şekilde uzlaşma dolandırıcılığı ile kurbanın parasını dolandıranlar asla bununla yetinmez ve çeşitli bahanelerle kurbandan sürekli para talep etmeye devam ederler. Uzlaşmanın ardından tazminat, avukatlık ücreti, para cezası, yargılama gideri gibi adlar altından kurbandan tekrar ve tekrar para istenmektedir. Eğer kurban para ödemeyi reddederse failler bu sefer şantaj aşamasına geçer ve aşağıda açıklandığı gibi kurbanın gönderdiği fotoğrafları çocuk tacizi iddiasıyla birlikte internet ve sosyal paylaşacaklarını söyleyerek tehdit etmeye başlarlar. Suçun şantaj aşaması ise soyunma tuzaklı şantajı akla getirecek şekilde mağdurun kendi görüntüsü şantaj materyali yapılmasıyla işlenmektedir.
Şantaj Aşaması
Failler uzlaşma dolandırıcılığı suçunda dolandırıcılık yoluyla kurbandan koparabilecekleri kadar para koparmaya çalışırlar. Kurban “param bitti” veya “para göndermiyorum” dediği anda şantaj aşaması başlar. Artık kurbanı kandırarak parasını alma yerine tehdit ederek parasını süreci başlamıştır. Eğer kurban faile istediği parayı göndermezse kurbanın gönderdiği fotoğrafları ve yaptığı yazışmaları kurbanın arkadaş listesindeki kişilere göndereceklerini, hatta internette yayınlayacaklarını söylerler. Bu tehditleri ciddiye almak gerekmektedir. Zira bu tür şantaj suçlarında failler blöf yapmamakta ve gerçekten görüntü paylaşımı yapmaktadır. Nitekim hukuk büromuza görüntüsü yayınlandığı için internetten içerik kaldırma ve çıkartma hizmeti başvuran çok sayıda şantaj mağduru da bulunmaktadır.
Mağdurlar Ne Yapmalı?
Yukarıda açıkladığımız bu suç türünde kurban seçilen ve mağdur olan kişiler için faillere para göndermek büyük hata olacaktır. Zira para göndermek faillerin dolandırıcılık ve şantaj eylemlerini durdurmayacak ve mağdurdan sürekli para istemeye devam edeceklerdir. Üstelik mağdurun para göndermesi failleri daha çok kışkırtacak ve mağdurun daha fazla üstüne gitmelerine neden olacaktır. Hiç bir aksiyon olmadan beklemek de görüntülerin yayınlanmasıyla sonuçlanacaktır. Dolayısıyla uzlaşma dolandırıcılığı mağduru olan veya bu kapsamda şantaja uğrayan kişilerin bilişim avukatı desteği almaları önemlidir. Mağdurlar, hem faillerin yakalanmasın ve görüntülere/yazışmalara el konulması hem de faillerin görüntü paylaşmasının engellenmesine yönelik hukuki işlemler için mağdurlar büromuza başvurabilirler.
Bir kişi sürekli kızıma cinsel istismarda bulundun diye mesaj atıyor bide arabulucuyum diye birini tutmuşlar. Kimliğini attı. 20bin TL odemezsen dosyayi mahkeme verecem diye tehdit ediyorlar. Bana yardım
edin kızı görmedim hayatımda, kızın babası bana tehdit edecek şekilde sesli mesaj atıyor.
Benim de başımda böyle bir olay var 44.600 TL uzlaşma avukati tarafından istendi sonra e-devletten imza atılacak ve dosya kapanacak dendi ne derece doğru?
Hocam ben şuanda aynen harfi harfine yazdığınız gibi bir duruma düştüm ne yapacağımı bilemiyorum lütfen bana yardım edin..Sanki birebir yaşadığım olayın aynısını yazmışsınız.