+90-212-706-1111     |     Trump Towers 2606 Mecidiyeköy - İstanbul

online arkadaşlık dolandırıcılık

Sanal Arkadaşlık Dolandırıcılığı

İnternet üzerinden işlenen bilişim suçlarından birisi de arkadaşlık sitesi dolandırıcılığı veya “online arkadaşlık dolandırıcılığı” olarak adlandırılan dolandırıcılık suçu türüdür. İnternet üzerinden işlenen sanal arkadaşlık dolandırıcılığı suçları hem kadınları hem erkekleri hedef almaktadır.  Bu tür “arkadaşlığı dolandırıcılığı” suçları bazen erkekler tarafından kadınlara yönelik işlenmektedir. Kimi zaman ise kadınlar tarafından erkeklere yönelik işlenmektedir. Failler, arkadaşlık siteleri ve siteleri, sosyal medya ve hatta oyun siteleri üzerinden kurban bulabilmektedir. Dolandırıcılar internet üzerinden tanıştıkları kişilerle bir süre sohbet edip karşısındaki kişi hakkında bilgi edinmektedir. Kurbanın ne iş yaptığı ve maddi durumu konusunda bilgi sahibi olduktan dolandırıcılar harekete geçmektedir. Eğer kurbanın maddi durumunun iyi olduğuna kanaat getirirlerse dolandırıcılık eylemi başlamaktadır. Fail, bu tür suçları işlerken hızlı ve aceleci davranmaz birkaç hafta hatta birkaç ay boyunca bile kurbanla sohbet edip güven kazanmaktadır. Fail, kendisine ait olmayan sahte fotoğraflarla ve aşk sözleriyle kurbanı kendisine bağlar. Son aşamada fail, güven kazandıktan sonra masumane bir şekilde para isteme eylemleri başlar.

Arkadaşlık Sitesi Dolandırıcılığı

Online arkadaşlık dolandırıcılığı suçunda fail kendisini iş güç, meslek sahibi olarak tanıtmaktadır. Bu bakımdan failin maddi imkansızlıklardan bahsedip para istemesi mümkün olmayacağı gibi kurbanın gözünde de küçülecektir. Bu nedenle fail “bankada yüklü param var ama teminat yatıramadığım için çekemiyorum” gibi yalanlara başvurmaktadır. Bunun yanında “ithal ettiğim mallar gümrükte takıldı, vergisini ödeyemediğimden malları alamıyorum” da sık kullanılan yalanlardandır. Son dönemde “bankada blokeli param var” ve benzeri asılsız sözler de sıkça kullanılmaktadır. Kısaca fail aslında varlıklı olan ancak acil nakite sıkışan birisi olarak tanıtmaktadır kendisini. Böylece, fail aslında zengin ancak geçici olarak paraya sıkışmış biri olarak kendisini tanıtarak mağduru kandırmaktadır. Mağdur da buna inandığı için bu yolla mağdurdan para almaktadır. Mağdurdan para aldıktan sonra durmayan fail bu sefer başka bahanelerle para istemeye devam etmektedir. İnternet dolandırıcılığı suçuna konu olan bu tür hile ve yalanlar mağdurun dolandırılabileceği son noktaya, hatta parası bitene dek kadar devam etmektedir.

Sanal Arkadaşlık Dolandırıcılığı

Arkadaşlık sitesi dolandırıcılığı suçu işleyen kişilerin bazıları sahte sosyal medya hesapları kullanmaktadır. Bu yolla tamamen sahte isimlerle ve sahte fotoğraflarla uydurma bir profil çizmektedirler. Bazıları ise hiç çekinmeden gerçek ismini ve fotoğrafını kullanmaktadır. Bazı durumlarda ise sanal arkadaşlık dolandırıcılığı yapan kişiler tamamen sahte bir profil oluşturmaktadır. Sahte fotoğraflarla ve uydurma bilgilerle mağduru etkilemekte ve güven kazanmaktadırlar. Ancak yurt dışında oldukları için buluşmaya gelemeyeceklerini belirterek mağdurdan uçak bileti ve masraflar için para istemektedirler.  Ödeme geldiğinde başka bahanelerle yeniden paralar istemekte ve fail hiçbir zaman buluşmaya gelmeyerek dolandırıcılık yapmaktadırlar. Bu şekilde dolandırıcılar mağdurun elindeki son parayı alana dek veya mağdur dolandırıldığını anlayana dek eylemlerine devam ederler. Bazı Facebook dolandırıcılığı suçu kapsamına giren vakıalarda, mağdurun verecek parası kalmadığı için kredi çekip dolandırıcıya verdiği durumlar dahi olmaktadır. Hatta kimi durumlarda görüntülü sohbet dolandırıcılığı olarak adlandırılan şantaj suçu da mağdurlara karşı işlenmektedir.

Online Arkadaş Dolandırıcılığı ve Şantaj

Arkadaşlık siteleri dolandırıcılığı suçunun bir başka özel görünüm şekli de şantaj suçudur. Hatta bu iki suçun birleşimi niteliğini taşıyan bir suç olarak uzlaşma dolandırıcılığı ve şantaj suçu akla gelmektedir. Fail, tuzağına düşürdüğü kişinin fotoğraf veya video görüntüsünü henüz yüz yüze görüşmeden temin etmektedir. Ya da görüşme sonrası müstehcen görüntüyü kendisi çekmektedir. Her iki durumda da fail, tuzağa düşürdüğü mağduru para ödemeye zorlamakta ve görüntüleri paylaşmakla veya ifşa etmekle tehdit etmektedir. Bazen bu tür şantaj suçu işleyen kişiler hiç çekinmeden gerçek isim ve fotoğraflarını dahi kullanabilmektedir. Arkadaşlık sitesi dolandırıcılığı suçunun başka bir türü ise mağdurla yazışarak elde ettiği özel hayata dair birtakım bilgileri ifşa etme tehdidiyle işlenen şantaj suçlarıdır. Bu tür suçlarda fail, mağdurun özel hayatına dair bir bilgiyi (cinsel tercih, fantezi vs) ifşa etmekle tehdit ederek mağdurdan para almaya çalışmaktır ki aslında bu teknik anlamda dolandırıcılık değil şantaj suçu kapsamına giren bir suç tipidir. Bu suçun bir başka görünüm şekli ise uzlaşma dolandırıcılığı ve şantajdır.

İnternet Arkadaşlığı Dolandırıcılığı Mağduru Olmamak İçin:

  • Sadece mesajlaşma yoluyla değil görüntülü görüşme yapın böylece gerçek olmayan fotoğraflarla kandırılma riskiniz azalır,
  • Bazen görüntülü konuşmada bile size izletilen görüntünün sahte olabileceğini aklınızdan çıkartmayın,
  • İnternette tanıştığınız kişilerle asla özel görüntünüzü (video veya fotoğraf) paylaşmayın,
  • İnternette tanıştığınız ancak gerçek hayatta görmediğiniz kişilere özel bilgilerinizi veya işyeri bilgilerinizi vermeyin,
  • İnternetten tanıştığınız ama gerçek hayatta karşılaşmadığınız kişilerle cinsel sohbet yapmayın,
  • Bahane ne olursa olsun internetten tanıştığınız kişilere asla para göndermeyin,
  • Arkadaşlık dolandırıcılığı suçu mağduru olduysanız vakit kaybetmeden bu konuda uzman bir avukata başvurun.

Mağdurlara Hukuki Destek

Yurt içinden ve yurt dışından işlenen bu tür arkadaşlık sitesi dolandırıcılığı veya evlilik vaadiyle dolandırıcılık suçu mağduru olan kişiler moral bozmadan hukuki destek almalıdır. Bu yolla failler adalet önünde hesap verecek ve mağdurlar uğradıkları maddi kaybı telafi edebilecektir. Nitekim dolandırıcılık suçlarında etkin pişmanlık düzenlemeleri failleri dolandırdıkları parayı iade etmeye teşvik etmekte ve dolayısıyla uzman bir avukatla çalışılması bu kapsamda maddi kaybı geri almayı kolaylaştırmaktadır.

5 Yorum

  1. Turgut

    Böyle bi durumla karşı karşıyayım site sahibinin numarasıda var bende napabilirim paramı geri almak istiyorum

  2. İsmail çelebi

    Bir arkadaşım bu tuzağa düştü ne yapmalı gönderdiği parayı alma şansı var mi

  3. nurşen sümer

    Benim bir yakınım online arkadaşlık ile dolandırıldı. Öyle bir senaryo yazmışlar ve oynamışlar ki inanmamak mümkün değil ..Paranın gönderildiği Hesap ibanları ve ad soyadları var . Parayı kurtarabilme şansı varmı ..

    1. Telefonla bize ulaşırsanız hem faillerin yakalanıp cezalandırılması hem de paranızın geri alınması konusunda başlatılacak hukuki işlemler için bizden kapsamlı hukuki destek alabilirsiniz.

  4. İlker güler

    Benimde150 lira param gitti 2022 agustos
    Mydates bulastim sonra biraktim uyeligimi sildim

Yorum Yaz

error: Kopya koruması engeli!