
Velayet Davası
Velayet davası, mevcut bir velayet durumunun değiştirilmesi için açılan davaları ifade eden bir kavramdır. Uygulamada en sık karşılaştığımız velayet davası türü ise, anlaşmalı boşanma ile çocuğun velayetini karşı tarafa veren ebeveynin bundan pişman olup velayeti geri almak için bu sefer dava açması durumudur. Ayrıca bazı durumlarda çekişmeli boşanma ve hakim kararı sonucu velayet hakkı elinden alınan bir ebeveyn de bu tür bir dava açma yoluna başvurabilmektedir.
Velayetin Kaldırılması
Velayet davası konusunda açıklama yapmadan önce velayetin kaldırması konusuna değinmek yerinde olacaktır. Anne veya babanın velayet hakkının kaldırılması için Medeni Kanun’da temel olarak 2 sebep belirlenmiştir. Buna göre aşağıdaki hallerde hakimin alacağı diğer tedbirler yetersiz kalıyor ise velayet hakkı kaldırılabilir.
1. Anne veya babanın deneyimsizliği, hastalığı, uzak bir yerde bulunması veya benzeri önemli sebeplerden biri nedeniyle velayet görevinin gereği gibi yerine getirilememesi.
2. Anne ve babanın çocuğa yeterli ilgiyi göstermemesi veya çocuğa karşı olan yükümlülüklerini ağır şekilde ihmal etmesi
Eğer yukarıda belirtilen sebeplerle hem anne hem baba için de oluşmuşsa bu durumda hakim velayet hakkını hem anne hem de baba yönünden kaldırabilir. Ancak her iki tarafından velayet hakkının kaldırıldığı durumlarda çocuğun yasal temsilcisi kalmayacağı için çocuğa vasi atanacaktır. Bu konuda vasi ve vesayet nedir başlıklı makalemiz incelenebilir. Ayrıca burada vurgulanması gereken önemli bir husus da velayetin kaldırılması durumunda velayetin kaldırılması kararının sadece mevcut çocuk için kaldırıldığı özellikle belirtilmediği durumlarda söz konusu karar doğacak çocuklar için de geçerli olacaktır.
Velayetin Değiştirilmesi Davası
Velayetin değiştirilmesi davası veya kısa velayet davası velayet hakkını alan anne veya babanın durumun değişmesi ve sonradan ortaya çıkan çeşitli sebeplerle velayetin hakkını gereği gibi kullanmaması veya çocuğun menfaatinin gerektirmesi durumunda velayet hakkının değiştirilmesi için açılan bir davadır. Velayetin değiştirilmesi davası doğrudan aile hukuku alanına girdiğinden mutlaka uzman bir aile ve boşanma avukatı ile hareket edilmesi gerekir.
Yeniden Evlenmenin Velayete Etkisi Nedir?
Velayete sahip ana veya babanın yeniden evlenmiş olması otomatik olarak velayetin kaldırılmasını veya değiştirilmesini gerektirmez. Ancak, velayet hakkına sahip anne veya babanın yeniden evlenmesi sebebiyle çocuğun menfaati zedelenmişse veya çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimi olumsuz etkileniyorsa velayetin değiştirilmesi mümkündür. çocuğun menfaati gerektirdiğinde velayet sahibi değiştirilebileceği gibi, durum ve koşullara göre velayet kaldırılarak çocuğa vasi de atanabilir. Dolayısıyla yeniden evlenmiş olmak velayet davası için tek başına haklı neden teşkil etmez. Ancak yapılan evlilik çocuğun ruhsal ve bedeni gelişimi bakımından problem yaratıyorsa bu durumda velayet davası açılabilir.
Boşanmada Davasında Velayet Kime Verilir?
Boşanma davalarında velayet önce ve dava süresince geçerli olmak üzere tedbiren geçici olarak, dava sonunda ise kalıcı olarak belirlenir. Velayetin anneye veya babaya verilmesi konusunda kanunda açık yönlendirici maddeler bulunmamaktadır ve bu hususta hakimin çocuğun menfaatini gözeterek karar vereceği düzenlenmiştir. Hakim, boşanma sebeplerini, tarafların kişiliklerini, çocuğun yaşını, özelliklerini ve ihtiyaçlarını ve tarafların sosyo-ekonomik durumunu dikkate alarak gerek geçici gerekse normal velayet konusunda karar verecektir. Boşanma davasında velayet hakkı düzenlenirken çocuğun dinlenmesi ve görüşünün alınması da Yargıtay kararları doğrultusunda gereklidir. Ancak bunun için çocuğun kendisini ifade edebilmesi bakımından en az 6-7 yaşında veya daha büyük olması gereklidir. Bu açıklamalar aynen velayet davası için de geçerlidir.
Kişisel İletişimin Düzenlenmesi
Boşanma davası devam ederken veya sone erdiğinde velayet hakkını alamayan anne ve babanın, çocukla kişisel iletişim kurma hakkı vardır. Hakim, boşanma davası devam ederken ya da sone erdiğinde mümkünse anne ve babanın beyanlarını aldıktan sonra velayet hakkını vermediği tarafın çocukla hangi günlerde ne kadar süre ile kişisel iletişim kuracağını düzenleyecektir. Aynı şekilde velayet davası söz konusu olduğunda da hakim geçici tedbir olarak velayet ve nafakaya ilişkin düzenlemeler getirebilir.
Bu sitedeki tüm makale ve içerikler Av. İlker ATAMER’e ait olup, yazı ve içerikler aidiyet tescili bakımından elektronik imzalı zaman damgası ile mühürlenmiştir. Sitedeki yazı ve içeriklerin yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya başka yerde yayınlanması durumda FSEK kapsamında yasal işlem yapılacaktır.
Merhabalar,
Benim abim 4 yıl önce boşandı ve 8 yaşındaki yeğenimin velayeti annede. Kadın evlendi. Evleneli 15 gün oldu ama yeğenim annesinin hamile olduğunu kustuğunu söylüyor. En az 8 haftalık hamile olduğunu ve evlilik öncesi gayrimeşru ilişkiler yaşadığını düşünüyoruz. Adli tıptan ne zaman hamile kaldığını tespit isteyebilir miyiz? Velayet davasında annenin bu durumu velayeti almamız için yeterli midir? Daha öncede annesinin başka bir adamla daha gezdiğini söylemişti. Bu durum çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimi için çok sakıncalı diye düşünüyoruz.
Bir de 8 yaşındaki yeğenim sürekli babasına şiddet uygulama eğiliminde. Telefonda sürekli şaka adı altında babasına zarar verme planlarını anlatıyor. Psikolojisinin bozuk olduğunu düşünüyoruz. Çünkü annesi sürekli abimi kötülüyor. Çocuk abime “sen anneme o….” diyormuşsun diyor. 8 yaşındaki bir çocuk için çok ağır bir cümle… Ayrıca en son açtığımız kişisel ilişkinin yeniden düzenlenmesi davasında bile çocuğun hakimin ve avukatımızın huzurunda yine çocuğa babasını kötülemiş , çocuğu “babam beni istemiyor diyeceksin” diye tembihlemiş. Tabi çocuk hakime annem böyle böyle söylememi istedi deyince hakim tek celsede kararı lehimize verdi.
Velhasıl yeğenimi bu ruh sağlığı maalesef bozuk anneden almak istiyoruz. Çünkü çocuğu da etkiliyor ve geleceğin katili, sapığı olmasını istemiyoruz.
Yardımınızı rica ederim.
Velayet sahibi kişinin evlilik dışı ilişkiler yaşaması veya tavır ve davranışları ile çocuğun ruhsal veya fiziksel gelişimine zarar vermesi velayetin değiştirilmesi için haklı gerekçeler teşkil eder. Bu konuda uzman bir avukattan yardım alırsanız velayeti alma şansınız yüksek.
Yaklaşık altı yıl önce eşimden ayrıldım bu evlilikten ortak 2 çocuğumuz var çocukların velayet i bende ve eski eşim beni sürekli taciz etmektedir tehdit ediliyorum hattâ beni resmen öldürmeye teşebbüs etti defalarca çocukları kaçırıp beni defalarca tehditler savurdu Boşandıktansonra maddi olarak hiç desteği olmadı nafaka bbağlanması nı ben istemiyordum bu aralar yeniden evlenmeyi düşünüyorum fakat bu evlilik yurt dışı acaba çocukları beraber götürebilir miyim götürebilir sem ne yapabilirim çocukların biri 16 biri12 yaşında teşekkür ederim not sürmekte olan tehdit alıkoyma kasten yaralama davalarımız sürüyor
Eğer Türk hukukuna göre eşinizden boşandıysanız ve velayet sizde ise çocuklar adına pasaport çıkartıp onlarla beraber yurt dışında gitmenizde bir sakınca yoktur ve bunun için eski işinizden muvafakat da almanıza gerek yoktur. Ancak bazı ülkeler vize müracaatları için boşanılmış olsa dahi diğer eşten muvafakatnme isteyebilmektedir bunu gideceğiniz ülkenin konsolosluğundan teyit etmeniz faydalı olacaktır.
merhaba
yaklasık 1 ay once esımden bosandım. esım kıbrıs vatandası. evlılık dolayısıyla 12 yıldır kıbrısta yasadım. 8 yasında bır kızım var. velayetı bana verıldı. kıbrısta hıc kımsem yok. tum aılem turkıyede. sımdı kızımı da alarak turkıyeye kesın donus yapmak ıstıyorum. kıbrısta maası ıyı olan bır ısım var. kızımı ozel okula gonderıyorum. turkıyeye donersem bır sure işsiz kalabılırım. fakat ılkokulu bıtırene kadar ozel okula gonderecek bırıkmıs param var. aılem cok genıs ve hepsı malı ve manevi olarak destekçim. 85 metrekarelik yapım aşamasında olan bir dairem var. arsa babamın üzerineydi ama daire bitince benim adıma olacak. ben hemşireyim. memuriyete geri dönüş hakkımı kullanacağım ama ne zaman olur bilemiyorum.
tüm bu bilgiler ışığında geri dönüşü nasıl yapmalıyım. hukuki olarak açmam gereken bir dava var mı? varsa bu dava hangi ülkede açılmalı? eski eşimin ülke değiştirdiğim ve maddi olarak daha geriye düştüğüm için velayeti alma şansı nedir? eski eşimim sevgilisi var ve acilen evlilik yapmak istiyor. çocuğumuzu yeni ‘üvey anneyle’ muatap etmekte çok kararlı. kızım her görüşme gününden ağlayarak dönüyor. acilen tavsiyelerinizi bekliyorum.
Salt ülke değiştirmek ya da maddi durum olarak gerilemek velayetin değiştirilmesi için yeterli değildir. Bunun için çocuğun menfaatlerinin ciddi şekilde zedelenmesi gerekir.
Esim bana ve çocuklarima śiddet uyguladigi için almanyadan çocuklarimi da alip türkiyeye ailemin yanina sigindin 2 çocugum var 1kiz digeri erkek kizim 10 oglum 2,5 yasinda telefonla arayip çocuklarimi kaçirdini bildiricem ve elinden alicam diyo ne yapabilirim
Eğer uzman bir boşanma avukatına başvurursanız eşinizin tehditlerine karşı, eşinizin size ve çocuklara yaklaşmaması yönünde tedbir kararı talepli bir boşanma davası açabilirsiniz.
Eski eşim evlilik dışı bir birlikteliği var. Bununla birlikte uyarmama rağmen kızımı zaman zaman dizilere ve filmlere oyuncu olarak rol almasını sağlıyor. Kızım 6 yaşında. Kızımın şu anda görünürde psikolojik bir sorunu yok. Ama illerde olumsuz etkilenmesinden korkuyorum. Bir baba olarak velayet davası açabilir miyim.
Çocuğun psikolojisinin ve ruhsal gelişiminin hiçe sayılarak çocuk üzerinden para kazanılması niteliği taşıyan eylemler velayet hakkının kötüye kullanılması olarak değerlendirilebilecek özellikler taşımaktadır. Velayet davası açma hakkınız bulunduğu gibi bu alanda tecrübeli bir avukat ile ilerlemeniz durumunda davayı kazanma şansınız da bize göre yüksek olacaktır.
Şuan hamileyim ve eşimle boşanmakarari aldik ama esim cocugu benden alacagibi asla bana vermeyeceğini ssöylüyor cok korkuyorum alabilir mi ccocugu dogdugu zaman benden
Bir boşanma davasında velayeti kimin alacağı hususu, öncelikle çocuğun yaşına ve ihtiyaçlarına ve eşlerin durumlarına bağlıdır. Bunları bilmeden velayet konusunda yorum yapmak mümkün değildir.
Meraba 2 yıl önce boşanmis olduğum eşimden bi oğlum var ve mahkeme velayeti babaya verdi benim ona yaşam alani saglayamayacahmdan sebep suan bi evlilik yapmak uzereyim ve cocugumu almak istiyorum çocuğumu alabilirmiyim lutfen yardimci olursaniz sevinirim
Eğer uzman bir avukat ile velayetin değiştirilmesi davası açmanız ve velayeti almanızın çocuğun daha menfaatine olduğunu ispat etmeniz halinde çocuğunuzun velayetini labilirsiniz. Yeni bir evlilik yapacak olmanız velayeti almanıza engel teşkil etmez.
merhabalar
eşimle boşanıyoruz 3 yaş altı iki çocuğumuz var eşim çocukları avrupaya götürüp getirmeyeceğini söylüyor .bunun için ne yapmalıyım
Yapacağınız en iyi şey çocukları yalnız bırakmamak ve bir an önce boşanma davası açıp çocukların geçici velayetini talep etmek olacaktır.
Eşimden boşanıyorum geçici velayet anneye verildi eşimin bileklerini jiletle kesme gibi alışkanlıkları var ve kalddığı babasının evi çocuğun bakımına müsait değil odası bike yok ve kayın babam alkolik eve gelip kavga çıkartan cinsten velayeti babaya verirlermi saygılar
Çocuğun yaşını belirtmemişsiniz bu nedenle genel bir yorum yapacağım. Boşanma alanında uzman bir avukatla çalışırsanız ve avukatınız vasıtası ile çocuğun geçici velayetinin annede kalmasının sakıncalarını delilleriyle beraber somut şekilde kanıtlarsanız geçici velayeti ve dava sonun da velayeti alabilirsiniz.
Annem ile babam ayrilar. Ben babamda kalıyorum fakat babam alkolik olduğundan dolayı ve babam eve geç geldiğinden dolayı ben annemde kalmak istiyorjm yasim 14. Evde sadece babamla ben kaliyirum. Babamın ece gec geldiği zamanlarda ben evde yalnız kaliyirum ve buda benim psikolojimi bozuyor. Bu yuzdende annem velayet davası açtı sizce beni alabilirmi.
Eğer babanın alkol bağımlısı olduğunu ispatlar ve siz de velayetin anneye verilmesini istediğinizi belirtirseniz velayet anneye verilecektir.
Merabalar biz eşimle 5 senedir ayriyiz cocugun velayeti bende. Fakat oglum babasiyla yasamak istiyor. Ben velayetini babasina nasil devredebilirim.
Yine Mahkemeyemi basvurmam gerekiyor
Evet velayet değişikliği için mahkeme kararı gerekmektedir. Ancak taraflar arasında bu konuda uzlaşma varsa ve uzman bir avukat ile çalışırsanız en fazla 2 duruşmada velayet değişikliği kararı çıkacaktır.